O mare companie farmaceutică vrea să ceară autorizaţie pentru utilizarea unui vaccin anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie

O mare companie farmaceutică vrea să ceară autorizaţie pentru utilizarea unui vaccin anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie
O mare companie farmaceutică vrea să ceară autorizaţie pentru utilizarea unui vaccin anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie (FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ)
Publicat: 16/10/2020, 23:21
Actualizat: 17/10/2020, 02:13

Compania farmaceutică americană Pfizer intenţionează să solicite autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea vaccinului său anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie, dacă primeşte date pozitive de eficacitate şi siguranţă în urma studiilor la stadiu avansat la om, relatează The Wall Street Journal.

„Presupunând că datele sunt pozitive, Pfizer va solicita autorizaţie de utilizare de urgenţă autorităţilor din Statele Unite, la scurt timp după ce trece etapa de siguranţă, în a treia săptămână a lunii noiembrie”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul companiei, într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare.

Pfizer a anunțat că a stabilit cronologia pentru a clarifica orice confuzie cu privire la procesul complex de fabricare a vaccinului.

„Pentru a obţine încrederea publicului şi pentru a clarifica o mare confuzie, cred că este esenţial ca publicul să înţeleagă termenele noastre estimate”, a mai spus directorul executiv de la Pfizer.

Alte programe occidentale de dezvoltare a vaccinului anti-Covid, inclusiv unul de la Universitatea din Oxford şi AstraZeneca şi altul de la Moderna, se află în faza studiilor avansate la om.

Studiile pentru vaccinul Oxford au fost oprite în Marea Britanie şi SUA după ce un pacient din Marea Britanie s-a îmbolnăvit, relatează Mediafax.

Avertismentul medicului infecţionist Valeriu Gheorghiţă: 1 din 2 bolnavi intubaţi la ATI moare

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar din Capitală, spune că jumătate dintre pacienţii de la Terapie Intensivă intubaţi şi ventilaţi mecanic pierd lupta cu virusul, indiferent de efortul depus de colegii săi.

„Dacă ne uităm la rata de mortalitate, care în secţia de Terapie Intensivă este în jur de 45%, ea este comparabilă cu ce se întâmplă în ţări mult mai dezvoltate din punct de vedere al sistemului medical. La ATI, la pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic, o persoană din două nu supravieţuieşte, ţinând cont de faptul că la Terapie intensivă nu toţi pacienţii sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Sunt pacienţi care indiferent de tipul măsurilor medicale care li se oferă intră pe o pantă ireversibilă din punct de vedere al cursului bolii”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecționist la Spitalul Militar din Capitală, vineri, la Antena 3.

OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limita capacității în următoarea perioadă

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat vineri că, în săptămânile următoare, secțiile ATI din întreaga Europă riscă să ajungă la limita capacității, ca urmare a numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Totodată, el a atras atenția că multe dintre marile orașe europene se confruntă cu o creștere importantă și rapidă a numărului de pacienți care au nevoie de îngrijiri în secțiile de Terapie Intensivă, după cum informează Agerpres.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce fotografie a postat Florin Piersic Jr. la scurt timp după ce tatăl lui a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Românii, striviți de prețuri. Un obicei banal a devenit un lux
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Postarea controversată făcută de Florin Piersic Jr. în timp ce tatăl lui se află la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă în ficat